Hírek

Egyensúly és testtartás

A helyes testtartás az egészséges gerinc és a belső egyensúly alapja. Miért ne tennétek még ma egy jobb testtartásért, hogy elkerüljétek a nyak-, váll-, derék és hát fájdalmakat ?

 

Egyensúly(ok) a testben

A rendszeres meditáció segít a harmónia, a belső egyensúly megteremtésében

A testtartás a belső (élettani és lelki) folyamatokról ad képet. Ezek szoros kapcsolatban vannak, ezért ha változtatunk az egyiken, azzal a másikra is hatást gyakorlunk. A testtartás finomhangolt indikátora érzéseinknek, közérzetünknek és betekintést nyújt csontozatunk, folyadékháztartásunk, illetve anyagcserénk pillanatnyi állapotába is. Testünkben minden mindennel örökös ok-okozati összefüggésben van és minden belső folyamat a tapasztalt gyógyító számára értelmezhető módon képződik le az emberek külsején. A helytelen testtartás lelki, vagy testi zavarról árulkodik, a helyes pedig egyensúlyról számol be.

Gondoljunk csak bele! Egész létezésünk egy egyensúlykeresés, amit egyszerre több szinten, szimultán művelünk. Sejtjeink folyamatos tápanyag áramoltatása egy egyensúlyra törekvő folyamat, csakúgy, mint a vázrendszerünk helyzetváltoztatásai, amelyek során testünk próbálja felvenni a mindenkori legoptimálisabb pozíciót. Az emberi lélek és elme ugyancsak egyensúlyra és kiegyensúlyozottságra vágyik.

A szervezetünket érő külső behatásokat a belső rendszer kompenzálja, megpróbálja visszaállítani azokat eredeti helyzetükbe. A cél, hogy ismét valamilyen egyensúly jöjjön létre. Az emberi testnek folyamatosan alkalmazkodnia kell, legyen szó egy fárasztó, az íróasztal előtt görnyedten eltöltött nap terhéről, vagy szimplán csak arról, hogy elfelejtettünk  aznap vizet inni.  A rengeteg alkalmazkodás pedig kényszermegoldásokat és testi elváltozásokat szül.

Fiatal korunkban nem figyelünk a testünk jelzéseire és nem fektetünk elég energiát annak karbantartásába sem. Idősebb korban ezt természetesen megbánjuk, hiszen a fiatalkori testtartás hibák idősebb korra például komoly fájdalmakkal járó gerincproblémákká válhatnak.

Napi szinten a jobb testtartásért

A thai testmasszázs rendkívül hatékony a testtartás javításában

Joggal merülhet fel a kérdés, mi az, amivel elősegíthetjük az egyensúlyi állapot létrejöttét? Mik azok a kis praktikák, amiket napi szinten végezve az egészség és a stabilitás elérhetővé válik? A legkevesebb idő alatt látványos és hosszútávú eredményt a testtartásunkba fektetett idő hoz, ezért ezzel érdemes legelőször foglalkozni. A testtartás persze kihat a lélekre, ami pedig visszacsatolásként javít ismét a testtartáson.

Az egészség mindenkié, aki tesz érte

A jóga javítja a testtartást és belső egyensúlyunkat is harmonizálja

Egy egyensúlyi állapotot megteremteni és megtartani egy életen át tartó folyamat. Fel kell ismernünk, hogy nem megfelelően karbantartott testben ép elme és kiegyensúlyozott lelkiállapot nem fog létrejönni.  Kitartóan dolgoznunk kell azon, hogy a közelébe érjünk ennek az állapotnak és el kell fogadnunk, hogy nem fogjuk tudni mindig fenntartani. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek, mint a mostani koronavírusos időszak, gyökeresen felforgatják az ember életét és kibillentik nyugalmából. Az elmúlt egy év tapasztalata is mutatja, hogy milyen fontos a gerincgondozás és a lelki nyugalmunk ápolása.

Testtartás javítás a belső egyensúly megteremtésére

Ilyen esetekben kíván segítségetekre lenni a tartásjavító kihívásom, amelyben egy átfogó képet kívánunk nyújtani arról, hogy milyen eszközökkel tudjátok napi szinten javítani a tartásotokat. A kihívás során felkért oktató barátaimmal megmutatjuk nektek, hogy hogyan tudtok enyhíteni fájdalmaitokon, javítani testtartásotokon és egy teljesebb, egészségesebb életet élni.

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb testtartással kapcsolatos írásomról? Iratkozz fel hírlevelemre!
Feliratkozom

Húszonéves rutinommal fontosnak tartom, hogy a kihívásban szereplő gyakorlatok otthon és mindenki által megvalósíthatóak legyenek.

2019 nyarán a turistákkal zsúfolt Budapesten forgattuk Noémival jóga sorozatunkat többek között a helyes testtartásért

Lehet, hogy nem ideálisak a körülmények és lehet, hogy nem egészen úgy néznek ki egyes jógapózok, mint az azt bemutató jógatanáron. A lényeg az, hogy már egy- két nap gyakorlás javulást és fejlődést hozhat, ami miatt pedig már megéri nap, mint nap próbálkozni.

A testtartás sorozat következő része: Miért fontos a jó (helyes) testtartás? Helyes ülő- és álló testtartás,…

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések