Hírek

Gyermekkor és testtartás – hanyagtartás

A mozgásfejlődés gyorsítása, az ülő életmód, a digitális világ, a nehéz iskolatáska és a mozgáshiány hatására már a gyermekek körében is gyakoriak a tartáshibák, a leggyakoribb a hanyagtartás. Mit tehet a szülő gyermeke tartásáért, egészséges gerincéért? 

Napjaink jellemzője a rohanás, az ülő munka, a stressz és a mozgásszegény életmód. A gyerekek rosszabb helyzetben vannak a digitális fejlődéssel. Reggel iskola, nagy táskával, egész nap görnyednek, majd délután folytatják otthon. Akik nem sportolnak az iskola mellett, nem mozognak eleget.

Az görnyedt testtartás az iskolában hanyagtartáshoz és gerincpanaszokhoz vezetnek

Az iskolában jellemző a gyerekekre a hanyagtartás

A testnevelés órák nem fejlesztik megfelelő módon a gyerekek mozgásfejlődését, sokan is vannak, így az egy főre jutó figyelem aránya is kevés. Létfontosságú, hogy a gerincüket és a törzsizmaikat is rendszeresen átmozgassuk, a helyes testtartásukra minél korábban megtanítsuk. 

Törzs nyújtása az óvodában az egészséges testtartásért

Törzs nyújtása az óvodában az egészséges testtartásért

 

A gerinc görbületei – fejlődési szakaszok

A gerincoszlop élettani görbületei felelnek a gerinc rugalmasságáért és segítik, hogy egyenletesen viselhesse a test terheit. Ahhoz, hogy a testtartás jó legyen, létfontosságú a megfelelő erősségű törzsizomzat is.

 

Az újszülött babák egyenes gerinccel születnek, a gerinc görbületei és az izomzat csak később fejlődnek ki

Az újszülött babák gerince még egyenes. A természetes görbületek a mozgásfejlődési szakaszokkal (fejemelés, gurulás, kúszás-mászás, felülés, állás) egyidőben fejlődnek. 

 

A külső tényezők károsan is befolyásolhatják a gyermek fejlődését. Leggyakoribb a gyermek korai ültetése, felállítása amikor még az izomzata nem elég erős hozzá. A gerinc egyik görbülete ennek hatására fokozódhat, ezért ennek ellensúlyozására egy másik görbület mértéke csökken. 

A számítógép, telefon előtti görnyedés hanyag tartást eredményez és hosszú távon károsíthatja a gyermek gerincét

A számítógép, telefon előtti görnyedés hanyagtartáshoz vezet és károsítja a gyermek gerincét

 

Mikor beszélünk tartáshibáról?

Tartáshibákról akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az ehhez vezető okok eltérőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. 

Hanyag testtartású kisfiú orvosi vizsgálaton

Hanyagtartású kisfiú orvosi vizsgálaton

 

Gyermek és ifjúkori tartáshibák

 

A hanyagtartás

A hanyagtartás a legenyhébb tartási rendellenesség. Ilyenkor a csigolyákban nincs szerkezeti eltérés, a görbület deformitása a hát és a törzsizomzat gyengesége miatt van. 

Ekkor még képes korrigálni a gyermek a testtartását, de ez a rossz szokás az idő múlásával gerincferdüléshez, vagy a későbbiekben komolyabb gerincproblémákhoz is vezethet. 

Testtartásjavító hátpánt gerincferdüléses (scoliosis) kisfiún

Szakorvosi javaslatra viselt tartásjavító hátpánt gerincferdüléses (scoliosis) kisfiún

A hanyagtartás két fő típusa

Domború hát: 

A háti görbület (kyphosis) a normálisnál nagyobb, az ágyéki görbület (lordosis) megtartott.

Nyerges hát:

Az ágyéki lordózis és a háti kyphosis a normálisnál nagyobb. Ez a leggyakoribb típus, többnyire 6-10 éves kor között alakul ki. Mivel a törzs izomereje nincs arányban a hossznövekedéssel, így az izmok erősödése sem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával.

 

Hogyan ismerhető fel a hanyagtartás? 

Matthias-féle tartáspróba a tartáshiba megállapítására

Matthias-féle tartáspróba a tartáshibák megállapítására

A vállak előreesnek, a fej lóg és a lapockák egymástól eltávolodnak. A helytelen testtartás megállapítására a szakemberek egy egyszerű vizsgálatot, a Matthias-féle tartáspróbát használják. 

A próba során a gyermeknek álló helyzetben, behunyt szemmel kell előre emelnie a karját és fél percig így kell maradnia. Ha ez idő alatt a kisgyermek végig tartani tudja a felvett testhelyzetet, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyakizmai kellően fejlettek.

Ha a felsőteste hátrabillen, a vállai előreesnek és a medencéje is előrebillen, az a hanyagtartás jele. Súlyos esetben a gyerek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni. 

 

A hanyagtartás kezelése, javítása

A kialakult hanyagtartást rendszeres személyre szabott gyógytornával kezelhetjük, javíthatjuk. Ilyenkor a gyermeknek nemcsak a hátizmait, hanem a hasizmokat, a nyak izmait és a medence körüli izmokat is erősíteni, illetve nyújtani kell. Minél komolyabb az elváltozás, annál tovább tart a terápia. Szükség esetén tartásjavító hátpántot vagy egyéni gyógyfűzőt is előírhat az ortopédus.

Egyéni gyógytorna a testtartás korrekcióra

Egyéni gyógytorna a testtartás korrekciójára

 

 

Lapos hát

A lapos hát esetében a háti görbület (kyphosis) eltűnik, a hát egyenessé, vagy előrefelé domborúvá válhat és az ágyéki gerinc élettani görbülete is csökken. Mindezek csökkentik a gerinc stabilitását és  terhelhetőségét. Jellemző a hátizmok gyengesége, ezért azok erősítése a fő kezelési cél. De mindezek mellett a nyakon is panaszt okoz, előnytelen a súlyponti eltolódás, amely miatt a csípők, térdek, bokák terhelése is előnytelen, kopásos következményekkel járhat.

 

Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop oldalirányú elfordulása. Lányoknál gyakoribb, a nők 15%-a érintett.

Gerincferdüléses kisfiú

Gerincferdüléses kisfiú

 

A funkcionális gerincferdülés

Többnyire 10-15 éves korban alakul ki a mozgásszegény életmód következményeként, oldalirányban,  leggyakrabban a háti-ágyéki szakaszon. Okai a tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat. A deformáció tovább fokozódik a serdüléssel, mert az izmok fejlődése nem tart lépést a csontok és a csigolyák növekedésével. Napjainkban egyre gyakoribb, mert a gyerekek gyorsabban fejlődnek. Gyógytornával, masszázzsal korrigálható.

Strukturális gerincferdülés

A csigolyák egymáson elmozdulnak és csavarodnak. A görbület nem korrigálható, de a folyamat lassítható ortopédia segédeszközökkel. A gerincferdülés valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként jelentkezik.

 

Scheuermann kór

A túl domború hátról felismerhető Scheuermann kór általában serdülőkorban alakul ki. Leginkább a háti csigolyák területén történik az elváltozás (csontosodási zavar). Sajnos az esetek nagy többségében csak későn diagnosztizálják, amikor már panaszokat okoz. Az elváltozás mértéke csökkenthető, ha időben felfedezik az elváltozásokat.

 

 

Érdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Szeretnéd megtanulni, hogyan tudod Te magad is, otthon karbantartani gyermeked gerincét? Iratkozz fel!
Feliratkozom

Mire érdemes figyelnie a szülőknek gyermeke(i) helyes testtartása és az egészséges gerince érdekében:

  • ne akarja gyorsítani a kisbaba, csecsemő mozgásfejlődét!
  • a becsomagolt iskolatáska súlya legyen kevesebb, mint a gyermek testsúlyának 10 %-a
  • ha megteheti, vigye el a gyermeket úszni, sportolni vagy tartásjavító tornára
  • figyeljen az íróasztal, a szék magasságára és a gyermek helyes testtartástudatának kialakítására
  • ha a tanár nem tartja számon, kísérje figyelemmel, hogy az új tanévben a másik oldalon üljön (az egyirányú figyelem is vezethet gerincferdüléshez hosszú távon)
  • a megfelelő ágy és párna kiválasztására
  • a kényelmes, de a lábat megfelelően tartó lábbeli kiválasztására
  • olyan kerékpárt vegyen neki, amelyen egyenesen ülve tud biciklizni
  • ha a gyermek tartása hanyag, vigye el szakorvoshoz szűrésre, szükség esetén egyéni vagy csoportos gyógytornára
  • ha a háta, nyaka, dereka merev, masszírozza (amennyiben már van elváltozás a gyermek gerincén, vigye el gyógymasszőrhöz)
A gyermekek masszázsa ellazítja és nyújtja megfeszült izmaikat és javítja a testtartást is

A gyermekek masszázsa ellazítja és nyújtja megfeszült izmaikat és javítja a testtartást is

 

 

 

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések