Hírek

Holisztikus gyógymódok

A betegség nem azonos tüneteivel – a tünet nem a betegség.

A holisztikus gyógymódok sikere abban áll, hogy képesek mozgósítani a bennünk rejlő fájdalomcsillapító hormonokat, valamint képesek elterelni a figyelem fókuszát a fájdalomról.

A holisztikus szemlélet szerint minden betegség közös oka a szeretethiány. Az egészséghez vezető út a szeretet útja. Szeretettel közelítsünk a természet felé, fogadjuk el szeretettel önmagunkat, forduljunk szeretettel embertársaink felé! A szeretet a legfőbb gyógyító erő.

 

Múltja

A legrégebbi írásos emlékek Távol-Keletről származnak.

Az indiai ayurvédikus (= az élet tudománya) orvoslás és a hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség alapja az egyensúly, amelyet az anyag, energia és szellem harmonikus együttműködése hoz létre.

Az ókori görög természetfilozófusok egészségképe a harmónia meglétét, betegségképe a harmónia hiányát feltételezi. Az egészség helyreállításának kulcsa a megbomlott arányok rendezése volt (Hippokratész, Galenus).

A Salernói iskola (első európai orvosi egyetem) szerint az egészséges életvitel alapjai a levegő, étel-ital, mozgás-nyugalom, alvás-ébrenlét, emésztési termékek és más váladékok, valamint a lelki- és kedélyállapot.

Paracelsus szerint az ember egészségét a “belső orvos”, azaz a benne megnyilatkozó természet, és a “belülről gyógyító orvosság”, azaz a belső szubsztancia határozza meg.

 

A holisztikus gyógymódok elmélete

A holisztikus szemlélet különösen nagyra tartja a jólét és az “egész-ség” fogalmát, törekszik a kiegyensúlyozott életre.

Az egyén életének minden aspektusát figyelembe veszi: a fizikait, a mentálist, az általános és az érzelmi jólét érzését, valamint a spirituális értékeket és hitet is.

Holisztikus megközelítéssel olyan eszközöket keresünk, melyek segítenek bevonzani vágyainkat és megtalálni személyes erőnket, hatalmunkat.

Aki szeretne rátalálni az “egész-ségre”, az hamar megtanulja, milyen fontos ápolni a kapcsolatokat, törődni környezetünkkel és a bolygónkkal, elfogadni és tolerálni az emberek közötti különbségeket, és hogy mennyire lényeges, hogy könyörületes tudjon lenni másokkal kapcsolatosan.

A holisztikus gyógyító felismeri, hogy kellemetlenségeink, fájdalmaink az egyensúly hiányának tünetei.

Ez az egyensúlyhiány lehet fizikai probléma, mely fizikai testünkkel való rossz bánásmódból ered, például helytelen étrend, mozgás- vagy alváshiány miatt.

Az egyensúlyhiányt azonban okozhatja az is, hogy mentális, érzelmi, és spirituális szükségleteink nem kerülnek kielégítésre.

A holisztikus gyógyító egyik aspektust (szellem, test, lélek, és érzelmek,környezet) sem hagyja figyelmen kívül a teljes értékelés elvégezéséhez. A kapott információkat felhasználva keresi a legmegfelelőbb gyógymódot.

A pontos diagnosztika tudatában az ember képes lelki, tudati és testi szinten is kezelni az adott betegséget.

Lelki szinten döntések sokaságával és megbocsátással jut előrébb a beteg.

Mentális szinten azzal, hogyha sikerül értelmet adni a kialakult helyzetnek.

Egy betegségnek csak akkor van az ember számára pozitív hozadéka, ha tanul belőle és többször nem követi el ugyanazt a hibát.

Az ember a helyes tudás birtokában felszabadultabbá, boldogabbá válik.

 

A leggyakoribb holisztikus terápiák és kezelések típusai

  • Helyes táplálkozás, természetes diéta
  • Méregtelenítés, tisztítókúrák, böjt
  • Vitamin- és nyomelem bevitel
  • Gyógynövények használata (fitoterápia)
  • Természeti elemekkel való gyógyítás (tiszta víz, napfény stb.)
  • A friss levegőn végzett légző gyakorlatok
  • Rendszeres mozgás (úszás, futás, kirándulás stb.)
  • Természetes immunerősítés
  • Természetes fájdalomcsillapítás
  • Gerinc helyretétele (kiropraktika)
  • Homeopátia
  • Akupunktúra
  • Akupresszúra
  • Energia-alapú terápiák
  • Kínai orvoslás
  • Alternatív mozgás- és masszázsterápiák
  • Holisztikus talpmasszázs 
  • Aromaterápia
  • Ayurvédikus gyógyítás
Érdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Iratkozz fel most!
Érdekel

A holisztikus gyógyászat alapelvei

 

1) Az egész ember gyógyítása
A holisztikus gyógyászat által használt emberkép test-lélek-szellem hármasságából áll (ún. trichotóm emberkép). Ha betegség lép fel, a rendszer úgy tekinti, hogy az egész ember beteg, a gyógyításnak tehát minden szinten zajlani kell. Minden betegségnek van testi, lelki és szellemi oka. Ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz.

2) Természeti törvények ismerete és alkalmazása
A modern ipari társadalmak, a civilizált életmód eltávolította az embert a természettől. Bizonyos betegségtípusok egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek. A ma embere nem ismeri az alapvető természeti törvényeket, ezért ezeket folyamatosan áthágja, s részben emiatt lesz beteg. Ezen törvények ismerete és alkalmazása gerincét képezi a holisztikus gyógyászatnak.

3) A megelőzés fontossága
Sokkal könnyebb a betegségek megelőzése, mint a már beteg, degenerálódott szervezet helyreállítása. Az elsődleges cél tehát nem a gyógyítás, hanem a helyes, természetes életmód által az egészség megőrzése.

4) Szelíd diagnózis
A holisztikus gyógyászat külső jelekből következtet a belső szervek állapotára. Ez a diagnosztikai eljárás egyszerű, olcsó, fájdalommentes és semmilyen mellékhatása nincsen. A szakember számára az arc, a haj, a körmök, a szem, a fül, a testtartás és a mozgás elváltozásai mind-mind lényeges információkat hordoznak. Az alapos megtekintés mellett természetesen a kikérdezés és megtapintás is fontos részét képezik a diagnózis felállításának.

5) Természetes gyógymódok
A gyógymódok nagy része közvetlenül a természetből merít (pl. táplálékok, gyógynövények, légfürdők és napfürdők, agyag- és iszappakolások, hidroterápiák stb.) Olyan gyógymódok használatosak, amelyek teljesen összhangban állnak az ember természetével.

6) A testben minden mindennel összefügg
A holisztikus gyógyászat kerüli a szakosodást, úgy tekint a testre, mint egy komplex rendszerre, ahol minden mindennel összefügg. Akárhol történjék is a gyógyító beavatkozás, az az összes szervnél és szervrendszernél éreztetni fogja pozitív hatását.

7) Az öngyógyító erők aktivizálása
Minden ember szervezete komoly öngyógyító mechanizmussal rendelkezik. Betegség esetén ez a folyamat erősen blokkolódhat. A cél éppen ezért a szervezet saját, belső gyógyító erőinek a fokozása egyszerű és természetes, szelíd módszerekkel.

 

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések