Hírek

Pilates a testtartás javítására

A pilates fejleszti az egész testet, javítja a testtartást és a testtudatot. Hatékony a hát- és derékfájás enyhítésére is. Lássuk, miként tud segíteni a pilates a testtartás javításában. 

Mi a pilates?

A pilates egy komplex mozgásforma. A Pilates-módszer lényege az „erőközpont” (Power House) megerősítése, a gerinc mozgékonyságának növelése, az izomerő és a testtudat fejlesztése. Az egész testet fejleszti, javítja a testtartást és növeli a fizikai terhelhetőséget, de jótékony hatással van az agy és a lélek működésére is. 

A pilates erősíti a törzsizomzatot, segít a helyes testtartás elérésében, megtartásában

A pilates előnyei

A mozgás, nyújtás és a rekeszizmos légzés által nő a tüdő kapacitása, így stressz kezelésre, feszültség oldásra is kiváló. Stimulálja az immunrendszert, a vérkeringést, az emésztést, az anyagcserét. Kiváló nyújtásra, erősítésre, relaxálásra. A pilates javítja a tartást, az állóképességet, a rugalmasságot és az egyensúlyérzéket is. 

A pilates órákon a helyes testtartásra fókuszálunk

Otthon is végezhető a pilates? 

Ha izomláz és sportsérülések nélkül erős, feszes izomzatra, kitűnő testi erőnlétre és rugalmasságra vágyunk, a Pilates módszert nekünk találták ki. A gyakorlatok összhangba hozzák a légzést, a mozdulatokat. Felszerelés nélkül is végezhetők, ezért otthonra is ideális sport, biztonságosan lehet gyakorolni. Eszközigénytelen, a szinteket egyénre lehet igazítani. Nem végzünk sok gyakorlatot, de azt nagy összpontosítással, koncentrációval tesszük. A gyakorlatok segítségével hatékonyan kezelhetünk számos, hátat, térdet, csípőt, vagy vállat érintő problémát is. 

A Pilates gyakorlásával javíthatjuk testtartásunkat (Hundred)

A pilates mozgásforma bemutatása

A pilates hasonlít a jógához, a tánchoz és a gimnasztikához, de számos saját, egyedi gyakorlatot is tartalmaz. A több mint 500-féle gyakorlat talajon, vagy a Joseph Pilates tervezte gépeken végezhető el, de teljes értékű edzésprogram összeállítható gépek használata nélkül is.

A terhelést fokozatosan növelve sajátíthatjuk el ezt az összetett mozgásformát. A pilates gyakorlatok nem egy adott testrész, hanem mindig az egész test működésére hatnak. A gyakorlatok lényege a finom, lassú, pontos, koncentrált mozgás. A mélyizmokkal dolgozik, nem a felszínes izmokon. Elsősorban a hasizmokat, far- és hátizmokat, valamint a mélyhátizmokat erősítik a gyakorlatai. 

Az órák fő eleme az erősítés és az állóképesség javítása, de tartalmaz koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is. Az óra végén a streching segítségével nyújtjuk az izmainkat, oldjuk a stresszt, nyújtjuk az ízületi mozgástartományt. 

A pilates kiváló módszer a testtartás javításában

A pilates erősíti az izomzatot és javítja a testtartást

A pilates gyakorlatok és a testtartás

A pilates gyakorlatok erősítik a gerinc melletti tartó izmokat, a hasizmokat, a hátizmokat, stabilizálják a törzset. Az ízületek mozgástartománya nő, javítja hajlékonyságát, ezáltal jótékony hatást gyakorol a gerincre is. Így rendszeres gyakorlással javíthatjuk testtartásunkat is. 

A Pilates Reform Concept metódussal a medencefenék izmait aktiválva végezzük a gyakorlatokat, így egyszerre erősít és nyújt. Pl. egy csavaró gyakorlatnál az egyik oldal erősödik, míg a másik oldal nyúlik. Ennél a pilates módszernél a gyakorlatokat a helyes (klinikai) testtartásban végezzük. A korrigált testtartás megerősítésével javíthatjuk a gerincferdülést is.

A Pilates Reform Concept a semleges testtartásra fókuszál, gyakorlásával gyorsan helyes lesz testtartásunk  – Teaser (Tímár Gabriella)

 

Kijavíthatja a pilates a rossz testtartásomat?

A pilates segíthet a rossz testtartás elleni küzdelemben és a gerinc kiegyenesítésében.

Számos kutatási tanulmány szerint a pilates hatékony lehet a hátfájás enyhítésére is. 

A scoliosisban szenvedők számára már a helyes testtartás problémákat jelenthet. A kontrollált légzéssel, relaxációs technikákkal és a fokozott erőnlétre való összpontosítással kombinálva rendszeres pilates gyakorlással komoly eredményeket lehet elérni.

 Pilates eszközök a testtartás javítására: fit-ball nagylabda, gumiszalag

A jóga vagy a pilates jobb a testtartásom javításához?  Rövid összehasonlítás.

A jóga meditációs gyakorlat, az önismeret útja. Segít megtalálni a külső és belső egyensúlyt, javítja a hajlékonyságot minden szinten. A testtudat fejlődésével külső és belső tartásunk is fokozatosan javul.   

A pilates testmozgás, melynek alapja a jóga. Kiváló az erőközpont megerősítésére és a testtartás javítására. A fájdalmak megelőzésére ez a változatos mozgásforma jelenthetne gyógyírt, mert otthonról is végezhető, jó módszer a sérülések utáni felépüléshez is.

A jóga nyújtások segítenek a helyes testtartás eléréséhez

Olyan dolgok, amelyekre figyelni kell otthon.

A pilates-talajgyakorlatsorok eltérő nehézségűek. Kezdőként érdemes a Pre-Pilates gyakorlatokkal kezdeni. Ezekre épülnek később a kezdő, a középhaladó és a haladó gyakorlatok. Minden szinten ezeknek az alapgyakorlatoknak a nehezítése történik, így a gyakorlatsorok egyre hosszabbak és nagyobb intenzitásúak lesznek. 

Fontos a koncentráció, a kontrollált, precíz mozdulatok, a rekeszizmos tüdő légzés és a gyakorlatok közbeni semleges testtartás.

A pilates tornával javul a testtartásunk. Otthon, de akár a természetben is gyakorolhatjuk

Kiknek ajánlott a pilates?

Az életmód (mint pl. ülő munka), a stresszhatás miatti beroskadt vállak, a görbe hát, a mozgáshiány miatt kialakult derék- és hátfájdalmak,  mozgásszervi rendellenességek jó ellenszere. 

Különböző nehézségi és edzettségi szinttől, súlytól és életkortól függetlenül ajánlható azoknak, akik:

  •  intenzív, ízület-kímélő mozgásformát keresnek
  •  tartásproblémáikat szeretnék javítani
  •  krónikus hátfájásuk van 
  •  szülés után szeretnék visszaszerezni alakjukat
  •  súlyproblémáik vannak
  •  a változó kor tüneteit csökkentenék
  •  a csontritkulást szeretnék megelőzni 
  •  táncos múltjuk van és ehhez hasonló tornát keresnek
  •  inkontinenciájukra keresnek megoldást. 

 

Pilates lejátszási listánk otthonra a testtartás javítására:

 

Kipróbáltuk otthon a pilatest Zsanival (mi is a Pilates)

Ismerd meg velünk a pilates bemelegítő gyakorlatokat

Hogyan javítsd a testtartásodat otthon pilatessel?

Érdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Szeretnéd tudni, mikor milyen Pilates képzésen tudsz részt venni vagy milyen konzultációra van szükséged? Érdekelnek a kedvezmények? Iratkozz fel most!
Érdekel
Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések