Hírek

A hátfájás

A lakosság 80-90 százaléka szenved hátfájástól vagy derékfájdalomtól élete során legalább egyszer.

A hátfájás általános okai az életmóddal kapcsolatosak.

A hátfájdalom hátterében röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás az esetek 70-80 százalékában nincs.

A gerincrendelőket is döntően hát- és derékfájdalom miatt keresik fel a betegek, akiknek 15-20 százaléka tinédzser.

De sok esetben a röntgenfelvétel nem igazolja a fájdalmat, a gerincbántalom pszichoszomatikus eredetű, azaz bár a tünet valós, de szervi elváltozás nincs a hátterében.

A gerincen lévő meszes felrakódások röntgenfelvétellel mutathatóak ki, gyakori oka a hátfájásnak

Előfordulhat, hogy valakinek a csigolyáin meszes felrakódások látszanak, gerinckopással küzd, mégsem panaszkodik fájdalomra.

És közben megtörténhet, hogy egy harmincévesnél nincsen röntgenfelvétellel kimutatható elváltozás, mégis fáj a háta, dereka, mert a gerinc terhelhetősége valami miatt csökkent.

A statisztikák szerint a gerincbántalomhoz társuló vezető tünet, a derékfájdalom az esetek 70-80 százalékában pszichoszomatikus eredetű” – mondja dr. Ferenc Mária, az Országos Gerincgyógyászati Központ főorvosa.

A hátfájás diagnózisa fizikai vizsgálattal és szükség esetén röntgen/CT/MR vizsgálattal történik.

A gerinc CT/MRI vizsgálatával a lágyrészek elváltozásai is kimutathatóak a hátfájásnál

A pszichoszomatikus eredetű gerincbántalmak elsősorban a nyakon és a deréktájon jelentkeznek – sokak számára ismerős jelenség, ahogy a stressz hatására “beáll” a nyak, a hát felső része, vagy befeszül az ágyéki gerincszakasz.

Pszichés eredetű hátfájdalom ellen átmenetileg segít a mozgás, a masszázs, tartós sikerre azonban csak stresszkezeléssel, relaxációs technika elsajátításával lehet számítani.

Vitatott, hogy a pszichoszomatikus betegségek mennyire csak lelki vagy csak fizikai eredetűek. Az tény, hogy lelkiállapotunk hatással van fizikai valónkra.

rdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Házi praktikák, módszerek a család egészségének fenntartására? Iratkozz fel most!
Feliratkozom

A magyar lakosság 80-90 százaléka szenved gerincbántalomtól, életében legalább egyszer biztos, hogy szinte mindenkinek fáj a dereka.

A gerincrendelők betegeinek legnagyobb hányadát a 40 és 60 év közötti aktív korosztály teszi ki, de ma már a betegek 15-20 százaléka tinédzser.

Bár a gerincbántalmak jó része civilizációs ártalom, a stresszből, a mozgáshiányból, valamint az ülő életmódból, a gerinc nem helyes tartásából ered, a gerincnek van egy természetes kopásos öregedési élettani folyamata is.

A csigolyák közti porckorongok víztartalmának csökkenésével elkezdődik a gerinc kopási folyamata, ami a leggyakoribb oka a hátfájásnak a 40-60 éves korosztályban

30-40 éves kortól a csigolyák közötti porckorongok víztartalma csökkeni kezd.

Mivel a porckorongok biztosítják a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát és teherviselő képességét, amint a porckorongok víztartalma mérséklődik, csökken a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is” – mondja dr. Ferenc Mária.

“A porckorong víztartalmának csökkenésével párhuzamosan megkezdődik a gerinc kisízületeinek kopása is, valamint a korral renyhülnek a gerincet stabilizáló izmok, megváltozik a gerinc normális fiziológiás görbülete, amit az évek előrehaladtával tovább fokoz, a csont ásványianyag-tartalmának csökkenése, a csontritkulás, és a csont minőségének romlása. Hogy kinél mikor kezdődik a gerinc kopása, az a gének függvénye” – mondja a főorvos.

 

A thai masszázsból továbbfejlesztett Chi masszázs és a gerincproblémák értelmezése

Holisztikus, személyre szabott masszázsterápiák

Thai masszázs tanítása

Egyéni masszázs képzés

Feszültségoldó, lazító hátmasszázs esszenciális olajakkal

Stress-relieving and relaxing back massage with essential oils.

3

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések