Hírek

Pilates

A Pilates átmenet a keleti és a nyugati kultúra között. A pilates ötvözi a jóga hatásmechanizmusát a nyugati, dinamikus mozgásritmikával. Megtalálhatóak benne a thai chi, valamint a görög és római harci mozgások fő elemei is.

A Pilates módszer feltalálója Joseph Humbertus Pilates, aki asztmában, angolkórban és ízületi fájdalmakban szenvedett születése óta. Hogy enyhítsen betegségein, egész életét a sportolásnak, az egészséges életmódnak szentelte. Hódolt a testépítésnek, jógázott, gimnasztikázott, majd bokszolóként és önvédelmi sport-oktatóként is dolgozott. Kutatásait önmaga gyógyítása inspirálta.

A pilatest Man-szigetén kezdte el kialakítani, s e programot eredetileg az első világháborúban megsérült katonák számára állította össze – rehabilitációként. A módszert Controllnak nevezte el, s 1926-ban Amerikába költözött, hogy szélesebb körben is népszerűsítse.

A program lényege a kontrollált mozgássorozatok és a légzéskoordináció optimális összehangolása, miközben a torna az test egész izomzatát tonizálja, beleértve a test ún. „erőközpontjában” lévő belső izmokat is, amelyek létezését egyébként észre sem vesszük, így azokat akaratlagosan nem is mozgatjuk.

New York-ban nyitott is egy tornatermet, amely igen hamar közkedvelt lett. Itt a rehabilitáció mellett táncosképzéssel is foglalkozott. Ebből adódott, hogy a profi táncosok is hamar felismerték a módszerében rejlő lehetőségeket: főként azt, hogy feszesíti az izmokat és rugalmassá tesz – sportsérülések nélkül!

Módszerét haláláig fejlesztette, ami több 500 különféle gyakorlatot és gépeket foglalt magába. 87 éves korában hunyt el.

 

A Pilates fő alapelvei:

  • Koncentráció – vagyis a tudatosság, a figyelem fókuszálása.
  • Irányítás – kulcsfontosságú rész a kontrollált mozgássorozatok és a légzéskoordináció optimális összehangolása.
  • Központosítás – az erőközpontból kiinduló mozdulatok.
  • Légzés – megfelelő légzéstechnika/megfelelő légzéssel stabilizálható a gerincoszlop. A helyes/tudatos légzés azért fontos, mert ez adja meg a mozgás dinamikáját.
  • Áramlás – minden mozgásnak saját üteme van, s ezek az ütemek állnak végül össze egy nagy egésszé.
  • Precizitás – kevés ismétlésszám, tökéletességre való törekvés.

 

Érdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Házi praktikák, módszerek a család egészségének fenntartására? Iratkozz fel most!
Érdekel

 

A feladatok arra fókuszálnak , hogy megerősödjenek a mély hasizmok, miközben megtanuljuk a medence és más ízületek stabilizációját, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

Figyelnünk kell a mellkas, nyak, fej, medence, vállak helyzetére.

Fontos, hogy a fej és a nyak természetes ívét megtartsuk (ehhez hozzásegíthet egy kispárna, mint „segédeszköz”).

Ügyelni kell a vállak és a lapockák megfelelő helyzetére is, hogy ne feszüljenek meg a gyakorlatok során.

Az ágyéki gerincet és a medencét semleges helyzetben kell tartani, és a felső hátgerinc természetes ívére is figyelni kell a mellkasi bordakosár helyzetét „beigazítva”.

Pilates Touch Therapy – The Saw

A pilates nagyon hasznos lehet azoknak, akik gerincbántalmakkal küzdenek: hát- és gerincpanaszok, ízületi- és reumatikus betegségek esetén. Jó megoldást nyújthat irodai munkát végzőknek: segíthet a kényelmetlen székek, az ülőmunka miatt kialakult helytelen testtartás következményeinek helyrehozásában. Remek rehabilitációs módszer sérülések, műtétek után, és még az élsportolók is használhatják kiegészítő edzésként.

A Pilates merőben eltér a hagyományos edzésformáktól. Olyan testrészeket is megmozgat, melyeket más edzések alkalmával csupán nagy nehézségek árán lehet erõsíteni, formálni. Mivel kíméli a gerincet, s nemtõl, kortól függetlenül mindenki számára hasznos segítséget jelent. A Pilates-torna lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erõsítését, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák.

 

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések