Hírek

A körmök és az egészség – Olvass a jelekből!

A körmök állapota fontos jelzés az általános egészségi állapotra.

A körmök szemrevételezésével olvashatunk a “jelekből”,  következtethetünk tulajdonosa szokásairól, sőt egészségi állapotáról is. Körmünk a vérkeringésből táplálkozik, ezért kimutathatja a vitaminhiányt, a szervi elváltozásokat és gyulladásokat is.

A körmön sérülést okozhat ütés, nyomás, dörzsölés, rossz kézápolás, és a különböző anyagok is, amelyekhez hozzáérünk.

Sajnos a napjainkban igencsak divatos műköröm, gél lakk és az azokat oldó anyagok mind károsítják a nők körmeit, és nem utolsósorban eltakarják előlük az egyik “legkézreesőbb” felületet, ahol felismerhetik testük jelzéseit.

Minden időszakban fontos lenne, de napjainkban kiemelten fontos az egészség fenntartása, az immunrendszer támogatása és emiatt a vitamin- és ásványi anyag hiányok felismerése.

A körmök kinézete jelzi egészségi állapotunkat.

 

Már májusban megjelent egy tudományos cikk a Healio Psoriatic Disease-ben, a Covid 19 dermatológiai tüneteiről.

Június 29.-én pedig a “vörös félhold körömjel, mint a koronavírus újszerű megnyilvánulása”  volt a téma a US National Library of Medicine National Institutes of Health tudományos publikációjában (a képeket meg tudjátok nézni a linken).

Szeptemberben a köröm speciális elváltozásáról, a Beau vonalakról is cikkeztek, amit társítottak a tünetekkel.

Mivel a köröm érzékeny a szervezet működésében beálló változásokra, ezért rendellenességei általában jeleznek valamit, amit érdemes komolyan venni.

Egy szakorvos azonnal sok mindent kiolvas belőle a rossz táplálkozástól, a stresszen át a veseproblémákig, mivel a testi betegségek vagy anyagcserezavarok esetén a körmön elváltozások figyelhetők meg. Megváltozhat a köröm alakja, mérete, felülete, színe, elválhat a körömágytól vagy felkunkorodhat.

 

A körömlemez elváltozásai az egészségi állapot fontos jelzései, de utalhatnak lehetséges betegségekre is

A köröm elvékonyodását okozhatja cink vagy vashiány. A nedvesség, a tisztító és vegyszerek is elvékonyíthatják a körmöt. A puhább köröm oka lehet vitamin (A-, B-vitamin, biotin, kalcium) hiány, de gyenge csontozatra is utalhat, valamint jelezhet pajzsmirigy betegséget is.

 

A köröm elszíneződéseinek jelei

A vegyszerek (pl. körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka.

Sárgás elszíneződés

Sárgás, elszíneződött köröm

A sárgás, elszíneződött körmök jelezhetnek egészségi problémákat, betegségeket is.

A köröm sárgás elszíneződése az egyik leggyakoribb probléma. Okozhatja erős dohányzás, vagy a folyamatos erős színű körömlakk használat. Ezek az elszíneződések eltüntethetők, ha citrommal bedörzsöljük a körmöket. Ritkán jelezheti a máj betegségét, pikkelysömört (psoriasis vulgaris) és légúti betegségeket, mint pl. krónikus bronchitis tüdő betegséget, valamint utalhat pajzsmirigybetegségekre vagy cukorbetegségre is. Ha a sárga köröm nem látszik át, és meg is vastagodik, több mint valószínű, hogy körömgombával van dolgunk.

 

Fekete, barna szín

A köröm alatti barnás elszíneződés, fekete folt majdnem mindig vérömleny, ami ütés vagy szorítás hatására jön létre, és pár nap alatt el is múlik. Előidézheti bizonyos gyógyszerek szedése is. A vörös árnyalat a magas vérnyomást jelezheti.

Sötét csík:

A sötét csík a körmön akár komoly betegség, rosszindulatú elváltozás jele is lehet.

Ha újonnan kialakuló vagy változó sötét (barna vagy fekete)  csík jelenik meg a körmön, nem nő le, viszont alakja és színe változik, rosszindulatú elváltozás is lehet, akár a bőrrák egyik tünete is lehet. Mindenképpen minél hamarabb meg kell mutatni bőrgyógyásznak, mielőtt még az elváltozás megnövekszik.

 

Kékes szín

A kékes színű körmök elégtelen oxigénellátottságra utalnak.

Ez az árnyalat az elégtelen oxigénellátásra utalhat, ami jele lehet szív- és érrendszeri betegségeknek, esetleg tüdő problémának is. De még az is lehet ok, hogy ezüstöt tartalmazó gyógyszereket szedett az érintett.

 

Fakó köröm

A fakó köröm vashiány, vérszegénység jele.

A fakó köröm jelzi a vashiányt, vérszegénységet. A fehér foltokkal, pöttyökkel tarkított köröm cink vagy a B6-vitamin hiányáról árulkodik. Túlzott cukor- és alkoholfogyasztásra is mutathat. Gyakran foltosodik a köröm a menstruáció előtt. A szervezet réz koncentrációja emelkedik, amelytől viszont a cink mennyisége csökken. Ilyenkor együnk cinkben gazdag ételeket és szedjünk B6-vitamint.

 

Szürkés árnyalatú köröm

A szürkés árnyalatú – esetleg fehér foltos – köröm jelezheti, hogy túl sok vas van a szervezetünkben.

Fehér, vörösesbarnás elszíneződés

Ez a fajta elszíneződés komoly gondokat jelezhet. Ha a körömágynál fehér, a köröm szélénél vörösesbarna a köröm, az a vesebetegség egyik legjellemzőbb tünete. A vörösesbarna körömágy és a fehér szélű köröm májproblémákra utalhat.

Zöldes – barna színű elváltozás a körmön

Zöldes színűvé válhat a köröm, ha alatta bizonyos pigmenteket termelő baktériumok szaporodnak el. A köröm repedéseit megtámadó penészgomba vagy a baktériumok okozta körömfertőzés során a köröm színe hajlamos zöldes-feketére változni. Kezelés nélkül tovább rosszabbodik, ezért időben fel kell ismerni és hamar meg kell kezdeni a kezelést.

Fehér pontok, foltok

Általában ártalmatlan elváltozások, okozhatja mechanikai terhelés vagy sérülés is. Ilyenkor a köröm anyagában, a kreatinban következik be apró változás, de ahogy a köröm nő, a foltok is eltűnnek.

A körmön megjelenő fehér foltok hátterében vitamin- vagy ásványianyag-hiányt is feltételeznek. A fehér harántcsíkok azonban fehérjehiány vagy súlyos fertőzések hatására alakulnak ki. Néha veleszületett keratinképződési zavar miatt jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön.

 

Hosszanti fehér csíkok

A száraz, vékony köröm sérülékeny és csökken ellenálló-képessége. Ha a köröm egész hosszán fehér csíkok jelennek meg mindenképpen forduljunk orvoshoz megfelelő kezelésért. Ezek a csíkok ugyanis gombás fertőzésre utalnak, amitől a köröm állapota gyorsan romolhat.

 

 

Alaki elváltozások a körmökön – betegségek, hiányállapotok jelei

 

Törékeny köröm, töredezés

Az egyik leggyakoribb körömprobléma. Jelzi, hogy immunrendszerünk legyengült, szervezetünk hiányt szenved vitaminokban és ásványi anyagokban. Leggyakoribb a B-vitamin, kalcium, magnézium hiánya, de kialakulhat vegyi anyagok hatására is. Az A-vitamin, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. Táplálék-kiegészítő készítményekkel hiányuk pótolható. Jelezhet pajzsmirigy rendellenességet is.

 

Gödrök, lyukacsosság

Ha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, apró, kis pontszerű bemélyedések, lyukak keletkeznek. Rendszerint ártalmatlanok. Eredhet kisebb traumákból, mint pl. ütés, sok kézmosás, mosószerek, körömlakkok következményeként. A mindkét kézen jelentkező gödröcskék utalhatnak  a pszoriázisra, atópiás ekcémára, pajzsmirigy túlműködésre, de együtt járhat a foltos hajhullás nevű autoimmun betegséggel is. Ilyenkor a bőrgyógyász segítségére szorulunk. Ha egyik sem, akkor anyagcserezavarok állnak a háttérben.

 

Hosszanti barázdák

A körmök hosszanti barázdáltsága általában az ártalmatlan elváltozások közé tartoznak. Lehet  alkati, családi vonás. Elősegítheti a nedves munka. Idősebbeken gyakran kialakul a körömlemezek diszkrét hosszanti csíkozottsága. Előfordulhat túl kevés folyadék fogyasztásakor, ha a köröm kiszárad.

Azonban a hátterükben állhat még vashiány, bőrszárazság, keringési zavar, erős mechanikai vagy vegyi behatás. A körmökön látható hosszanti, vastag barázdák általános emésztési zavarokra utalnak. Ugyanezt a problémát jelzi, ha a körmök hajlamosak a függőleges irányú beszakadásra.

Ha több körmöt is érint, célszerű orvoshoz fordulni, mert okozhatják krónikus gyulladások, reumás ízületi gyulladás vagy bőrbetegségek is.

 

Körömlemez leválása

Többnyire erős ütés vagy hőhatás miatt válik le a köröm egy része vagy az egész a körömalapról. Ritkábban, de kiválthatja gomba, bőrgyulladás, esetleg fertőző betegségek vagy mérgezés.

 

Kemény, megvastagodott köröm

Ha körmünk a szokottnál keményebb, annak oka lehet fagyás, égés, gombás betegségek okozta körömágygyulladás. Akár családi öröklődésű is lehet, de gyakran keringési elégtelenség, pikkelysömör vagy a bőr elszarusodásának zavara okozza. Cukorbetegeknél is gyakran okozza keringési elégtelenség.

 

Kanálköröm

Egyeseknél a körömperemen kanálforma kis vályú képződik. Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani sok zöldséggel, gyümölccsel, korpás termékkel az étrenden.

A középen elvékonyodott, kanál alakú köröm többféle kórképre is utalhat. Tápanyaghiány, gyomrot és bélrendszert érintő betegségek vagy cöliákia (gluténérzékenység) is okozhatja a köröm elváltozását.

 

Óraüvegköröm:

A köröm zsebóra kidomborodó üvegfedelére emlékeztet, többnyire az ujjak utolsó percei is nagyok és kerekek. Egyesek a boltozatos körmöt örökölték, másoknál ellenben szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele is lehet.

 

Pontok, foltos elszíneződés

A körmökön apró pontok figyelhetők meg pikkelysömörben (psoriasis), ebben a betegségben jellegzetes még az úgynevezett olajcsepp tünet, vagyis a köröm foltos elszíneződése.

 

Benőtt köröm

Gyakori és nagyon kellemetlen állapot a benőtt köröm. Ilyenkor a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülölelő szövetbe, ahol gyulladás, fájdalom és úgynevezett sarjszövet képződik.

 

Mély barázda, rés

Azok a barázdák, melyek hossz irányban alakulnak ki a körmön, nem feltétlenül járnak súlyos betegséggel. Ha a barázda olyan mély, hogy rés alakul ki a körmön (körömhiány), akkor az minden esetben a körömnövekedés leállásával jár. Láz, fertőzés, kemoterápia és nagyobb stressz szintén lassíthatja vagy leállíthatja a körömnövekedés ütemét.

 

Keresztbarázdák

Ha a köröm széltében alakul ki a barázda, az akár a köröm növekedését is gátolhatja. A keresztirányú barázdáltság az immunrendszer gyengülését mutatja. Leggyakrabban fertőző betegségek, krónikus gyulladások alatt, után jelentkezik a körmökön, ám hosszabb diétázás, fogyókúrázás során, illetve azt követően is megjelenhet. Fertőzés, vagy vérszegénység, alultápláltság esetén érdemes egy rutin laborvizsgálat elvégzése.

Előfordulhat akkor, ha a bőrt túlságosan visszatolják a körömről, felszakad, és baktériumok jutnak alá. Ezt bőrgyógyásszal kell kezeltetni, mert komolyabb gyulladás is felléphet. Ezen kívül utalhat gyomor és bélbetegségre, vagy máj- és vesekárosodásra is.

A körmön megjelenő különleges vízszintes vonalak, más néven Beau-vonalak, a komoly fizikai stresszel  vannak kapcsolatban. Ezek gyakran előfordulnak olyan embereknél is, akik kemoterápiás kezelést kaptak. De előfordulhat más betegségek, sérülések után, illetve a súlyos alultápláltság esetében is. Érdekes módon a legmagasabb hegyeket meghódító expedíciók tagjainál, valamint 300 méternél mélyebbre merülő búvároknál is tapasztalták már e vonalak megjelenését.

 

Domború köröm

Ez a fajta körömelváltozás lehet születési tulajdonság, azonban előfordulhat, hogy később alakul ki, amikor a köröm oxigénhiány miatt a középső részén megvastagszik, és domború lesz. Ebben az esetben tüdő- vagy szívbetegségre gondolhatunk.

 

Homorú köröm

Szintén lehet veleszületett tulajdonság. Ha mégsem, okozhatják tisztítószerek, vagy a vér vashiánya, ami komoly problémákat okozhat. Ha megszüntetjük a tünet kiváltó okát, a köröm is rendbe jön.

 

Görbe, lefelé hajlott körmök

Gyakran szinte nem is észlelhető a lassan kialakuló körömelváltozás, melyet akár az ujjak gyulladása is kísérhet és csak a fájdalom lehet az első figyelmeztető tünet. Ha a köröm elkezd görbe alakúvá válni, ki kell zárni a családi öröklődés lehetőségét és fontos alaposan kivizsgálni az alábbi szerveket: tüdő, szív, máj, gyomor-bél.

 

Dobverőujjak

Ilyenkor a kéz- vagy lábujjak végei megnagyobbodnak, és a körömágynál a normális hajlási szög megszűnik. A jelenséget az okozza, hogy (eddig nem tisztázott okból) a körömágy alatti lágy szövetek mennyisége megnő.

 

Gyulladás és pirosság a köröm körül

Leginkább fertőzésre utal, mely fájdalommal és duzzanattal is jár. Legtöbbször antibiotikum terápia segít, de elhanyagolt, súlyos esetben sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

 

Elemelkedő köröm

Ha a köröm kiemelkedik a körömágyból jelezhet vesével kapcsolatos gondokat, de ez lehet a  pajzsmirigy rendellenes működésének következménye is. Sok pajzsmirigy-problémához és autoimmun betegséghez (mint a lupusz) bőrgyógyászati komplikációk is kapcsolódhatnak. Gyakran társul fehér színnel az elváltozás, ami körömgombára utalhat, de más okok is állhatnak a háttérben, ami további kivizsgálást igényel.

 

Milyen betegségeket jelezhet a körömhold (félhold)?

A köröm tövénél lévő félhold nem lehet nagyobb a köröm negyedénél. Idősebb korban ez a rész egyre kisebb lesz, végül el is tűnik. A túl nagy félhold a fizikai gyengeség jele. De okozhatja a túlzott cukorfogyasztás is. Felnőttnél a félhold teljes hiánya fehérje-szegénységet jelenthet.

  • Amennyiben a körömágynál található apró, fehér félhold vörösre színeződik, az a szívbetegség előrehaladott voltára utaló tünet lehet.
  • Amennyiben a félhold fehér ugyan, ám mérete a megszokottnak többszörösére nő, felmerül a pajzsmirigy alulműködésének gyanúja.
  • A nagyon nagy körömhold szívinfarktusra való hajlamot, a túl kicsi szívműködési elégtelenséget, keringési zavarokat tükrözhet.
  • Cukorbetegségre enged következtetni, amennyiben a körömholdat egy vízszintes vonal határolja el a köröm többi részétől.
  • Ha a félhold hiányzik, az idegrendszeri problémákra utalhat.

 

 

Szeretnél értesülni friss, egészséggel kapcsolatos írásaimról? Iratkozz fel most!
Érdekel

A Távol-Keleti gyógymódok (Kínai medicina, Indiai Ayurvéda, Thai gyógyászat) már évezredek óta alkalmazza a köröm diagnosztikát, mellyel megerősítik a további diagnosztikai módszerek (mint pl. elemtan, test-, nyelv-, fül-, szem-, …pulzus diagnosztika) által megállapított tüneteket, így azt kiegészíti az egészségi állapot felmérésében.

A körömproblémákat két csoportba sorolják:

Az egyik csoportba tartoznak azok az elsősorban esztétikai elváltozások, amelyeket a különféle külső tényezők idéznek elő. Ilyen lehet a hideg időjárás, a sokszori kézmosás, valamilyen vegyszerek sűrű használata, a helytelen körömápolás, a gyakori lakkozás.

A színbeli, alaki, „állagbeli” (kemény, puha, töredező, szakadó) elváltozások utalhatnak például a helytelen táplálkozási szokásainkból adódó vitamin- vagy ásványianyag-hiányra, de valamilyen betegségre is.

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések