Hírek

Amit a szülő is megtehet gyermekei gerincének védelmére

Sajnos napjainkban sok a túlsúlyos, gerincferdüléses, hanyag testtartású gyermek. A távoktatás csak rontotta a statisztikákat. Nézzük végig, mit tehet otthon a szülő gyermeke egészséges gerincéért.

 

 

 

Napjaink felkapott témája a rohanó életmód, az ülő munka és az, hogy kevesebb, mint napi 2000 lépést teszünk meg.

A gyerekek talán még rosszabb helyzetben vannak.

A mozgásszegény, ülő életmód ma már a gyermekkorban is általános.

Ennek hatására a gyermekek és fiatalok körében rendkívül elterjedtté vált a tartáshiba.

A távoktatás nehezebbé tette a gyermekek számára a tanulást

 

Az távoktatás csak tovább rontott a helyzeten.

Reggel iskola nagy táskával, egész nap görnyednek a nem megfelelően beállított padokban és íróasztalok fölött, majd délután haza tanulni és megírni a másnapi leckét.

Azok a gyerekek, akik nem sportolnak az iskola mellett, ők nem teljesítik a napi mozgásigényüket.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a gerincünket és vele együtt a törzsizmainkat is rendszeresen átmozgassuk, testtartásunkra pedig már minél fiatalabb korban odafigyeljünk.

Már az óvodáskorban 62%-ban fordul elő (Pellet Sándor ortopéd szűrései Gödöllőn), s ez az iskolai évek alatt sem csökken.

A gerincbetegség napjainkban már népbetegség. Éppen ezért már gyermekkorban fontos a rendszeres szűrővizsgálat az esetleges rendellenességek felismerésére és a komolyabb problémák megelőzésére.

 

A középiskolások között 80%-ra tehető azon tanulók aránya, akiknél vagy tartáshiba van (kb. 65%), vagy kezelendő fiatalkori gerincbetegség (Scheuermann kór és valódi scoliosis, vagyis gerincferdülés, együtt kb. 15%) (Fejérdy Gábor ortopéd szűrései Kismaroson és Budapesten, Lazáry Áron ortopéd és munkatársai szűrései Pásztón, Szentgotthárdon és Budapesten).

A gyermekek most már nem csak játékra, a távoktatás miatt a tanulásra is használják a kütyüket, éppen ezért még gyakoribb a gyermekek között a tartáshiba.

A tartáshiba persze még nem betegség, de ha úgy marad, akkor a gerinc fiatal felnőttkori porckopásának az előhírnökévé válhat. Mindez meglehetősen ijesztő, és a szülők jól teszik, ha felfigyelnek erre a veszélyre.

Érdekelnek egészséggel kapcsolatos írásaim? Házi praktikák, módszerek a család egészségének fenntartására? Iratkozz fel most!
Feliratkozom

Milyen a gerinc szempontjából jó szék?

A székmagassága és az ülőfelület hosszúsága lehetővé teszi, hogy az ülőfelületen egészen a széktámláig hátracsúsztassuk fenekünket, és eközben talpunk a földön nyugodjon

A szék támlája olyan helyen és olyan helyzetben van, hogy a medencecsontunk tetejét és a derekunkat neki tudjuk támasztani.

A szék támlája nem túl hosszú, és így nem gátolja a lapockák és a hát felső része elhelyezkedését.

A széktámlája úgy van kiképezve, hogy író helyzetben is és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat.

A szék ülőfelületének elülső széle nem éles, és így nem nyomja a combot, vagyis nem gátolja a vérkeringést.

 

Hogyan üljünk a széken helyesen?

A fenékkel csússzunk egészen hátra, addig, ameddig csak lehet.

Támasszuk neki a medencecsontunk tetejét és a derekunkat a szék támlájának.

Ha a szék erre nem alkalmas, akkor tegyünk a derekunk mögé kispárnát.

Ha nincs kéznél más, akkor a kezünket hátratéve is kiválóan meg tudjuk támasztani a medencecsontunk tetejét és a derekunkat. (A helyes tartás szempontjából ezért is előnyös, amikor a tanító néni azt mondja a gyerekeknek, most pihenünk: tegyétek hátra a kezeteket.)

A lábunkat támasszuk a földre (ha a gyermek túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra tegye a lábát).

A derekat terheli, ha a láb nem támaszkodik.

 

Fontos, hogy megfelelő széket és asztalt válasszunk, illetve megtanuljuk testméreteinek megfelelően a helyes ülésre megelőzve a hanyag testtartást és az extra megterhelést.

 

Az asztal magassága igazodjon a testméretekhez, tehát kisiskolás gyermeknek más asztalra van szüksége, mint a „felnőtt-méretű” egyénnek.

Igazán gerinckímélő asztalnak az tekinthető, amelyiknek a lapja megdönthető.

Iskolában is használnak ilyen változtatható méretű és megdönthető felületű asztalt pl. Németországban. (ld. www.agr.de).

 

Ékpárna

Tehetünk a szék ülőfelületére ékpárnát (a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható), mely megemeli az ülőcsontot, ezzel a medencét és az ágyéki gerincet jobb helyzetbe hozza, mikor az asztal mellett ülve tanulunk vagy rajzolunk. A gyógyászati segédeszköz boltokban kapható egy másik ügyes szék-javító eszköz is, ez az ágyéki gerincet támasztja meg üléskor.

 

Ágy, matrac

A megfelelő ágy és párna választása fontos az egészséges fejlődéshez és gerinchez

Az ágy inkább kemény legyen, mint puha, és ne legyen gödrös.

 

Milyen a gerinc szempontjából jó kerékpár?

A gerinc szempontjából az a jó kerékpár, melyen egyenes derékkal lehet biciklizni.

 

Milyen a gerinc szempontjából jó iskolatáska?

A megfelelő formájú és méretű iskolatáska kiemelten fontos szempont a gyermekek gerincének védelmében.

A becsomagolt iskolatáska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10%-át. Ennek érdekében a szülőknek és a pedagógusoknak sokat kell még közösen dolgozniuk, mert a gyerekek ma jóval nehezebb táskákat cipelnek, és ezen a közös akarat segíthet leginkább (jogszabály ehhez kevés). Korábbi írásunkból kiderül, milyen iskolatáska jó a gyermeknek.

 

Úszás és tartásjavító torna

Ha a szülő teheti, tanítsa meg és vigye gyermekeit úszni (ez is jó hétvégi program lehet).

Az úszás megerősíti a gyermekek vázizomzatát

Az iskolában ma már elvárás, hogy a testnevelés keretén belül minden gyermekkel végezzenek speciális tartásjavító tornát.

Az ovisok játékosan tanulják meg a közös és egyéni tartásjavító tornával a helyes testtartást.

Ugyanezt a tartásjavító tornát az óvodában is célszerű csinálni, az óvodapedagógusok ezt kiválóan meg tudják tanulni és jól tudják csinálni a nagyobb óvodásokkal, s ennek eredménye az iskolás évek alatt meg is látszik.

A tornaórán javul a kicsik tartása, bővül mopszgástartományuk, rugalmasságuk és erősödik a vázizomzatuk.

A szülők érdeklődésükkel motiválhatják a testnevelőket ill. az óvodapedagógusokat a tartásjavítás rendszeres végzésére. (Az otthoni tartásjavító tornavégzés túl nagy kívánalom lenne a szülőktől, ehelyett az iskolai/óvodai testnevelésben érjék el a rendszeres alkalmazását.)

 

Gerincgondozó gyermek masszázs

Gerincgondozó gyermek masszázs

Gerincgondozó gyermek masszázs

Gyermek masszázs szülőknek

Gyermek masszázs

Gyermek masszázs

Gyermek masszázs

Kids massage for parents at home

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Baba masszázs

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések