Hírek

Ez egy nagyon különleges karácsony

A régi időkben karácsonykor nyugalom és béke honolt a házakban, még a történelmileg nehezebb időszakokban is. 

A karácsony a béke, a család, a szeretet ünnepe. A világ évről-évre folyamatosan változik, de nem csak ez változott meg mára, maga a karácsony is.

 

Idén karácsony előtt, éppen a téli napforduló napján, december 21.-én újra megjelent a betlehemi csillag az égen. Az életünkben és a világban zajló események rendesen felkavarták az életünket. Én úgy látom, mindannyian pozitív irányba fejlődtünk. Felelősséget vállalunk sorsunkért és szeretteinkért, megtanultuk a leckéket és győzött a szeretet.

 

Jézus születését, melyet a Halak korszak kezdetéhez társítjuk, egy “fényes csillag”, a betlehemi csillag adta hírül.

A Jupiter és a Szaturnusz együttállása a vízöntő jegyében most is egy új világ eljövetelét jelzi, mely közel 2000 évig fog tartani. Hivatalosan is beléptünk a Vízöntő korszakba. Nehézségeink ellenére éppolyan szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mint akik anno Jézus szavait hallgatták. Az akkor élők őt hallgatva tudták, hogy egy új világ kezdetének tanúi. Azt hiszem, mára már mindenki felismerte, hogy ez a világ már sosem lesz olyan, amilyen korábban volt. Más lesz, de nem lesz rosszabb, és ez rajtunk múlik. Ezt a korszakváltást előre jelezték az asztrológusok, és a világban zajló események is.

 

De tekintsünk egy kicsit vissza, honnan hová jutottunk

 

Gyermekkorunk karácsonya

Gyerekkoromban emlékeim szerint mindig derékig vagy nyakig érő hó hullott karácsony napján.

Retro karácsony

A régmúltban ezeken a napokon összegyűlt a nagy család.  Az ünnepi asztalt körbe ülve hallgattuk az öregek anekdotáit, mi, gyerekek játszottunk, szaloncukrot, házi készítésű sütiket majszoltunk, vidáman szaladgáltunk a felnőttek között. Meséket hallgattunk, sőt gyakran az egész család közösen játszott valamilyen társasjátékot. A felnőttek megvitatták az élet nagy kérdéseit. Úgy tűnt, hogy erre a néhány napra szinte megállt az idő és a szeretet vette át a szerepet a családok életében. Kiléptek a hétköznapi rutinból. A szeretet ünnepe független volt a családok anyagi helyzetétől, csak a terített asztalon megtalálható ételek típusában vagy mennyiségében volt különbség.

 

Az elmúlt évek karácsonya

Manapság nem havazik karácsony napján, és sosincs derékig érő hótakaró.

A csöndes, meghitt ünnep színes fényekben sziporkázó, hangos, vásárlási lázban égő rohanássá változott. A világ, az élet, s benne az összes ünnepnap elanyagiasodott.

Advent idején a várakozás helyett készülődtek az emberek: sokan egyik üzletből a másikba rohantak, haszontalan tárgyakat vásároltak egymásnak. Sokak számára azt jelentette, hogy végre van néhány munkaszüneti nap, de ezt megelőzi egy nagy-nagy rohanás.

Az elmúlt években az arcokon az öröm vagy épp a békesség helyett leginkább csak a tanakodás, a gondterheltség látszott a karácsony előtti időszakban. Megtervezni, elkészíteni az ünnepi menüt, kitalálni, hogy ki milyen ajándékot kapjon, feladatok hosszú sora a szokásos feladatok, a mindennapi munka mellett.

Eltűnt a készülődés öröme, a titkolózás, az ajándékok rejtegetése, a várakozás, hogy a megajándékozott mennyire fog örülni. Az ünnepi napokból eltűnt a nyugalom, a békesség, évek óta nem éreztük, hogy erre a néhány napra megállna körülöttünk az idő. A meghitt, bensőséges hangulatot pompázatos, de rideg külsőségek váltották fel, a hagyományok lassan elfelejtődtek. 

A szeretet mértékét az ajándék értékével próbálták helyettesíteni.

De  szeretetet venni pénzen nem lehet! 

 

Baljós árnyak 2020-ban

Tavasszal, majd ősszel a szigorítások idején még nem foglalkoztunk a kérdéssel, mi lesz karácsonykor?  Hát ez a vírus a karácsonyt is teljesen megvariálta.

 

Az, hogy idei karácsony más lesz, már tavasszal éreztük, bár akkor még fogalmunk sem volt, mi vár ránk az esztendő végén. 

A koronavírus miatt tavasszal otthon maradva kellett ünnepelni a húsvétot, akkor még sokan abban reménykedtünk, hogy a karácsony nem bezárkózva telik majd. 

A koronavírus első hulláma érettségire lecsengőben volt, de azért figyelmeztettek egy esetleges őszi, második hullámra is. 

Ahogy a járvány első hulláma, a második is teljesen máshogy érint mindenkit

A bezártság, a mosoly és az ölelés deficit komoly lelki traumát okozott az elmúlt “Covid-os” időszakban.

  • Valakinek az a legnagyobb teher, hogy a home office és digitális oktatás összeegyeztethetetlen.
  • Más éppen a magánytól szenved.
  • Van, akinek március óta nincsen munkája, mások találtak munkát, de most azon aggódnak, elküldik-e őket ismét.
  • Van, aki a munkája miatt fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek, ezért keveset találkozik a családjával.
  • Vannak, akik az idős szüleikért, nagyszüleikért, mások gyermekeikért aggódnak.
  • Rengetegen vannak most rosszabb anyagi helyzetben.

Ez a megszokhatatlan helyzet sok nehézséget, áldozatot, megszokott hagyományainkról való részbeni lemondást jelent, de van jó oldala is

 

Idén a karácsonynak nem csak a szeretetről, hanem legalább annyira az empátiáról is kell szólnia.

Elgondolkodtunk az élet értelmén, a fontossági sorrendeken.

Húsvétkor már megtanultuk, hogy a távolság nem jelenti azt, hogy nem lehet együtt ünnepelni.

 

Végre elérkezett a szeretet ünnepe 2020-ban is

2020-ban feltehetően senki sem fogja hajszolni a tökéletes karácsonyt és sokan fognak ráébredni, hogy nem az ajándékozás, és a roskadozó ünnepi asztal a legfontosabb.

Idén sok minden más mellett a karácsonyt is szokatlan módon ünnepeljük

Karácsonyra nem tudtunk idén se ünnepélyes csöndet, csudapuha fehér hótakarót varázsolni a tájra.

Ha betartottuk az ajánlásokat, a nagyszülőket sem halmozhatták el puszikkal az unokák idén.

 

Idén talán még fontosabb gondoskodnunk másokról

A környezetemben úgy látom, az emberek sokkal jobban odafigyelnek egymásra.

  • A szomszéd néni egyedül ünnepel?
  • A testvéred, barátod nem tudott hazajönni külföldről? 
  • Hogyan élhetjük át a legszentebb ünnepet a családunktól távol?
  • Mi lehet azokkal az idősekkel, akiket félt a családja, így hónapok óta nem találkoznak annak ellenére, hogy egyedül él?

Idén is megpróbáltuk a meghittséget, a régi illatokat, ünnepi hangulatot felidézni.

Talán sikerült is egy szeletkét átmentenünk azokból a karácsonyokból, amelyek olyan nagy boldogságot jelentettek gyermekkorunkban. Most mégis szűk családi körben telik az ünnep. Idén kis karácsonyunk van, a rokonlátogatásokról most le kellett mondani az egészség megóvása érdekében. Mi a kertben ünnepeltünk idén szüleinkkel. Hálás vagyok, hogy élnek, egészségesek. Vigyázunk rájuk. Szerencsére számíthattunk a technológiára is, volt pozitív hozadéka a home-office-nak is.  Csináltunk családi csoportot és ezzel a megoldással akkor is élvezhetjük a szeretteink társaságát, ha nem tudunk egy időben, egy helyen összegyűlni.

Az lett idei karácsonyra a legfontosabb, hogy van három napunk egy kis pihenésre, beszélgetésre, sétára, és közben örülni tudunk a másik örömének.

Szeretnél értesülni friss, egészséggel kapcsolatos írásaimról? Iratkozz fel most!
Érdekel

“ A véletlen, amikor Isten néma akar maradni.” mondta Einstein.

Azt is Einstein mondta, hogy “el kell mindenkinek gondolkodnia azon, hogy ez egy barátságos világegyetem-e? “  A válasz meghatározza az életünket.

Szerintem ez az egész nem véletlen.

A koronavírus-járvány a rengeteg negatív hatás mellett rámutatott néhány olyan nemkívánatos társadalmi jelenségre is, mint a túlfogyasztás, a globális turizmus létező formáinak fenntarthatatlanságára, a városi életforma problémáira. 

A vírusválság már nyolcadik hónapja tart Magyarországon, de járványnak azért vannak pozitív hatásai is.

A társadalomnak nagy szüksége van a békés, sallangoktól mentes ünnepekre.

Szükségünk van arra, hogy lássuk egymást.

Ki kell beszélnünk azokat a traumákat, amik ebben az évben válogatás nélkül mindannyiunkat értek.

A téli napforduló körüli ünnepkört övező sallangokat levetkőzni segíthet az, hogy csökken a minket körülvevő, a tisztán gondolkodást ellehetetlenítő zaj.

Köszi, vírus!

A helyzeten sajnos nem tudunk változtatni, de a hozzáállásunkon igen.

A pozitív életszemlélet segít átvészelni, de ezen a nehéz időszakon is átjutunk hamarosan.

Bízok a 2021-es évben, határozottan érzem, sokkal, de sokkal jobb lesz! 

Kellemes ünnepeket!

Szeretettel,

Mónika

 

 

 

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések