Hírek

A thai masszázs elméleti alapja

A thai masszázs a hagyományos thai orvoslás egyik alappillére a gyógynövények, az ásványok, a gőzfürdő és a spirituális gyógyítás mellett.

Nem a fizikai testtel, inkább az ember energia testével dolgozik.

Nem izmok gyúrása, hanem energiapontok nyomása, nyújtógyakorlatok alkalmazása.

A thai masszázs elméleti alapját a testet behálózó láthatatlan energiavonalak fogalma képezi.

Ez az elmélet a jógafilozófián nyugszik, ezért az indiai eredet és hatás nyilvánvaló.

A jógafilozófia szerint az életenergia, a PRANA a belélegzett levegőben és az elfogyasztott ételben rejlik, és az energiavonalak hálózatán keresztül kapja meg azt a létfontosságú energiát.

Az energiavonalak láthatatlanok és anatómiailag nem igazolhatóak. Egyfajta „második bőr”, egy „második test” a fizikai test mellett.

A PRANAMYA KOSHA (ENERGIATEST vagy 2. test) energiavonalak tömegéből áll, számuk állítólag 72 000.

A „SIB SEN”  különösen fontos szerepet játszik a thai masszázsban.

A 10 fő vonalon („SIB SEN” ) különösen fontos akupresszúrás pontok helyezkednek el.

E pontok masszírozása bizonyos betegségek kezelését vagy a fájdalom csökkenését eredményezi.

A 10 SEN elegendő az egész test és a belső szervek fizikai kezelésének irányítására.

Létezésük a különböző betegségek gyógyításával, vagy legrosszabb esetben is, enyhítésével igazolható a gyakorlatban.

E pontokat úgy is elképzelhetjük, mint a testbe nyíló „ablakokat”, melyek lehetővé teszik a kozmikus energia cseréjét, ami által a test energiaegyensúlyban marad az univerzum energiájával.

Az energia áramlásában bekövetkezett zavarok a PRANA elégtelen ellátását okozzák, mely előbb-utóbb betegséghez vezet.

Az energiavonalak masszírozása áttörheti ezeket a gátakat, serkenti a PRANA szabad áramlását és segíthet az általános egészségi állapot helyreállításában.

 

Elmélete hasonló a kínai akupunktúra és akupresszúra, valamint a kínai mintákból kifejlődött Japán Shiatsu rendszeréhez. Az energiavonalakat e rendszerekben meridiánoknak hívják. Azonban e rendszerek elméletét ma is homály fedi.

Művelőinek egy része úgy tartja, hogy ezek gyökerei is az indiai jógafilozófiában találhatók, melyet BODHIDHARMA, a Zen buddhizmust Kínában megalapító indiai szent vitt Kínába. Valószínűbb azonban, hogy a thai masszázsban a 10 SEN elmélete az indiai közvetítésen és nem a kínai hagyományokon alapul.

Az indiai Ayurvéda-gyógyászat szemlélete ma is megtalálható Thaiföldön.

A thai masszázs a gyógynövénykúrával és a gőzfürdővel együtt- része a Shivago Korompaj Alapítvány által vezetett Masszázskórház szolgáltatásainak Chiang Maiban, Thaiföld Északi részén.

A Bangkoki thaiok nemcsak imádkozni és meditálni járnak a Wat Pho templomkomplexumba.

Az itt található masszázsközpontban a tradicionális talp-, test-, netán gyógynövényes gőzmasszázzsal gyógyulnak, feltöltődnek, vagy csak egyszerűen „karban tartják” magukat.

 

Szeretnéd tudni, mikor milyen képzésen tudsz részt venni vagy milyen konzultációra van szükséged? Érdekelnek a kedvezmények? Iratkozz fel most!
Érdekel

 

„Ne légy merev, hiszen ami merev, az törik”, tanították a régi bölcsek (Lao-Ce). Az „öregedés” együtt jár a merevedéssel.

Ez az általános egyenlet vonatkozik az érfalra, az izületre, a kötőszövetre, a csontra, az érzésekre, sőt, még a gondolkozásra is, kivéve, ha (hiszen minden szabály alól van kivétel)…

Ilyen a thai masszázs is: hajlékony, finom, erőlködés nélkül erős, mint a thaiok.

A thai masszázs alaptechnikája a lassú nyomás és húzás, illetve tolás az egymásra tett két hüvelykujjal, egy bizonyos szögben, ízület az ízületre.

A masszázs során előfordul az is, hogy a masszőr egymás mellé helyezett hüvelykujjal, kéztővel, könyökkel, térddel, talppal, sarokkal masszíroz a kijelölt pontokon, vonalakon.

A thai masszázs stabilizálja, harmonizálja a partnerkapcsolatot is.

Segít abban, hogy hogyan lehet egymáshoz egyszerűen, könnyen közelebb kerülni. Segít megismerni egymás testét, melyet „igazán” gyakran még sokéves együttlét után sem ismernek meg az élettársak.

A thai masszázs alkalmazásánál lényeges az öröm okozása, az általános, jó közérzet kialakítása, megtartása.

Hatása rendkívül sokoldalú, nemcsak az izmokra, a kötőszövetekre, az izületekre, a vegetatív idegrendszerre, a szervekre, a vérkeringésre, de az energiát harmonizáló vonalakra, pontokra is hat.

Relaxáló, feszültség-, és fájdalomcsökkentő hatása egyaránt jelen van.

A krónikus fájdalom depresszív hangulatot előidéző szerepe jól ismert.

Így a thai masszázsnak komoly kiegészítő szerepe lehet nemcsak a mozgásszervi betegségek gyógyításában, hanem különféle distressz problémáknál is.

A thai masszázs egy kifejezetten pszihoszomatikus terápiás, egészségmegőrző, jó érzést fokozó módszer.

Kivételes hatása az energia rendszer kiegyensúlyozásában rejlik.

A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával, a különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani az energiapályákon, illetve thai nevükön, a „Sen”-eken.

Ugyancsak az energia rendszerre hat a hason és a fejen alkalmazott pontkezelés.

A reakciókszéles választékával találkozhatunk az álmatlanságtól a másik végletig, a súlyos kimerülésig, a hihetetlen szellemi aktivitástól egészen a mély depresszióig.

Az ennyire eltérő reakciók a test energiaáramlatainak hatásából következnek.

A masszázstól felszabadult pozitív energiaáramok felszabadítása viszont néhány embert éberré, agilissá tehet.

Mind a pozitív, mind a negatív érzelmi állapot csak átmeneti jellegű, így nincs ok az aggodalomra. Épp ellenkezőleg! Az ilyen tapasztalatok megélése csak segít a test energiaegyensúlyát visszaállítani.

A tradicionális thai masszázs érdekessége, hogy nemcsak a befogadóra, hanem a masszőrre is hat. A lassú, egyenletes munkavégzéssel, az állandó pozícióváltással a masszőr mozgásban tartja a nyugalmat, ami meditatív hozzáállást ad a masszázson túlmenően minkét fél számára.

Epigráfia, Wat Po

Reusi Datton (thai jóga) szobor

Reusi Datton (Thai yoga)

Reusi Datton (thai jóga) szobor a Wat Po-ban

Epigráfia szemből

A fekvő arany buddha

Reusi Datton (thai jóga)

Ülő Theravada arany buddhák

B48D9A0F-1A0F-45B4-990D-8534B773A688

Thai gyógymódok tanulása a Wat Po-ban

Wat Po temple. Blessings from the monk

Rövid aura és csakra tisztító meditáció Legutóbbi bejegyzések